Wijk Loopt! van start.

Etalagebenen is een vaatziekte waarbij de slagaderen in de benen vernauwd zijn. Voor de mensen die deze aandoening hebben, is lopen vaak alleen mogelijk met pijn. In een gezamenlijk project gaan Saskia Vijn (Fysio Frankenhof) en Marie-Rose van Lieshout (Fysiotherapie Weustink) in samenwerking met Stichting Binding mensen met etalagebenen helpen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de loopgroep die op donderdag 28 september met een tienweeks programma van start gaat.
De officiële naam luidt Claudicatio Intermittens, maar staat in de volksmond bekend als etalagebenen. Hierbij zijn de slagaders in de benen vernauwd, met pijn, kramp of doof/moe gevoeld in de benen als gevolg. Het komt voor dat mensen nog geen honderd meter meer kunnen lopen zonder pijn. “Lopen is erg vervelend als je gehinderd wordt door etalagebenen en tegelijkertijd is het ook de belangsrijkste behandeling om klachten te verhelpen,” zo legt Saskia Vijn uit. En haar collega Marie-Rose van Lieshout vervolgt: “In onze praktijken zien we in toenemende mate menesen met etalagebenen langskomen en nu willen we de groep enthousiasmeren om er zelf iets aan te gaan doen. We willen aan de slag met de wandelgroep ‘Wijk Loopt!’.
WANDELEN Wandelen is eigenlijk de eerste remedie om etalagebenen te lijf te gaan. Vijn en Van Lieshout denken dat het lopen onder goede begeleiding mensen enorm vooruit kan helpen. Van Lieshout: “Wij slaan de handen ineen en willen tien weken met een groep aan de slag. De groep patiënten met etalagebenen is onze kerngroep, maar andere loop-behoevenden zijn ook welkom. Dan gaat het dus om mensen, die om andere redenen geen langere loopafstand kunnen afleggen, maar daar graag aan werken. Het lopen in een groep is gezelliger en er zijn dus twee experts aanwezig die zorgen voor de begeleiding.”
STICHTING BINDING Frank Brouwer van Stichting Binding is enthousiast. Brouwer: “Deelnemers krijgen goede professionele begeleiders in de moeilijke eerste fase. Deze kwaliteit en het vinden van lotgenoten is belangrijk. En volgens ons is het ook belangrijk dat we samen kijken hoe we het na deze cursus verder kunnen oppakken. Als de deelnemers het graag willen, gaan ze daarna als groep door.”
Op donderdag 28 september gaat de loopgroep van start. Er wordt dan tien weken tussen 15.00 en 16.00 uur gewandeld. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Van en Van Lieshout. Dat kan door te bellen naar Fysio Frankenhof, telefoonnummer 573542 of naar Fysiotherapie Weustink, telefoonnummer 571857. Voorafgaand aan de cursus wordt een intakegesprek gehouden. Deelname aan het project kost € 50,-.

http://wijksnieuws.nl/lokaal/wijk-loopt-van-start-265942