Kinesiotaping

Kinesiotaping wordt vaak gebruikt door topsporters en komt van oorsprong uit Japan. Het is een techniek die gebruik maakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Dat gebeurt met behulp van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesiotape ligt in het feit dat de Kinesiotape rekbaar is tot 130-140% van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, wat leidt tot drukverhoging. De Kinesiotape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt.

Functies van Kinesiotape:

  • pijndemping
  • geeft steun aan spieren en gewrichten
  • verwijdert oedeem
  • corrigeert gewrichten en weefsel

Voordeel van deze methode is dat de tape dagen kan blijven zitten. Hierdoor vindt het herstel 24 uur per dag plaats, in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend, watervast en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik. Vandaar dat deze behandeling veel gebruikt wordt door topsporters.