Pilates

Pilates is een trainingsmethode voor het lichaam, die in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld is door Joseph Pilates. Het doel is het creëren van een evenwichtig spiersysteem, waarin overbelaste spieren worden ontlast en verwaarloosde spieren weer worden geactiveerd. Op deze manier ontstaat er een groter evenwicht tussen de verschillende spiergroepen.

De training richt zich in eerste instantie op het activeren en trainen van het rompstabiliteit. De rompstabiliteit wordt gevormd door de diepliggende buikspieren, de bekkenbodemspieren en de stabiliserende rugspieren rond de wervelkolom. Door training van de rompstabiliteit ontstaat een corset van spieren dat steun en stabiliteit aan de wervelkolom en het bekken geeft. Als dit centrum krachtig is, dan richt zich de wervelkolom vanzelf in haar natuurlijke houding. De wervelschijven duwen niet meer op elkaar, de schouders staan weer boven de heupen en het lijf wordt letterlijk langer.

Binnen de Pilatesmethode:

  • worden er steeds meerdere spiergroepen tegelijkertijd getraind, waardoor het lichaam als een geheel en in balans ervaren wordt;
  • worden de bewegingen op het ritme van de eigen ademhaling uitgevoerd;
  • staan vloeiende en vanuit het centrum gecoördineerde bewegingen centraal;
  • worden de oefeningen geconcentreerd uitgevoerd. Dat maakt het verschil tussen het onbewust uitvoeren van oefeningen en het volledig ervaren van de beweging en het lichaam.

Bij Fysiotherapie Weustink is Iris Schildmeijer de Pilatesinstructrice.